Κινδυνεύει να μείνει η Χαλκίδα χωρίς νερό εν μέσω πανδημίας

Κινδυνεύει να μείνει η Χαλκίδα χωρίς νερό εν μέσω πανδημίας
9 Απριλίου 2020, 08:43
A+ A-
Η Δήμαρχος ζητάει να κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Δ.Κ. Ανθηδώνας, όπου βρίσκονται οι γεωτρήσεις της Παραλίμνης.

Την κήρυξη της Δημοτικής Κοινότητας Ανθηδώνας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζήτησε η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα, με σχετικό έγγραφο που απέστειλε, την Τετάρτη 8 Απριλίου, στον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό.

Σύμφωνα με την Δήμαρχο, η κήρυξη της περιοχής σε έκτακτη ανάγκη κρίνεται επιβεβλημένη, λόγω της υψηλής στάθμης της λίμνης Υλίκης, η οποία συνδέεται με τη λίμνη της Παραλίμνης, στη δυτική όχθη της οποίας λειτουργούν οι 7 υδρογεωτρήσεις, που τροφοδοτούν με νερό τον Δήμο Χαλκιδέων.

Η στάθμη της Υλίκης εκτιμάται ότι σε 10 με 15 ημέρες θα υπερχειλίσει, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να καλυφθούν από νερό τουλάχιστον 4 από τις 7 γεωτρήσεις του Δήμου, που βρίσκονται στη Δημοτική Κοινότητα Ανθηδώνας.

Η Δήμαρχος τονίζει στο έγγραφό της προς τον Περιφερειάρχη:

« Επίσης, προβλέπεται ο κατακλυσμός, από τη λίμνη, του μεγαλύτερου μέρους του τροφοδοτικού αγωγού, από το Υδραγωγείο προς τη δεξαμενή αποθήκευσης, που βρίσκεται στη Δημοτική Κοινότητα Ανθηδώνας.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι κινδυνεύει άμεσα η λειτουργία τουλάχιστον τεσσάρων (4) γεωτρήσεών μας και γενικά όλου του συστήματος τροφοδότησης του Δήμου Χαλκιδέων με νερό.

Καθώς θα υποστούν αυτές οι γεωτρήσεις ανεπανόρθωτες βλάβες, η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη και σοβαρή, αφού το να μείνει χωρίς νερό το μεγαλύτερο μέρος του Δήμου Χαλκιδέων, ιδιαίτερα στις κρίσιμες υγειονομικά συγκυρίες που ζούμε, θα έχει τραγικές συνέπειες για την υγεία των δημοτών μας.

Ως εκ τούτου, παρακαλούμε για τις ενέργειες σας ώστε να κηρυχθεί η Δημοτική Κοινότητα Ανθηδώνας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δεδομένου ότι πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις.»

                     

Επιστροφή