ΧΑΪΝΑΣ: Πέντε χρόνια μετά το ταξίδι μου στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έφτασε στο τέλος

ΧΑΪΝΑΣ: Πέντε χρόνια μετά το ταξίδι μου στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έφτασε στο τέλος
21 Αυγούστου 2019, 15:03
A+ A-
Ο Περιφερειακός σύμβουλος κάνει μια αποτίμηση της παρουσίας του στο Συμβούλιο.

* Γράφει ο Κώστας Χαϊνάς,  Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας 2014-2019

Την Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019 ήταν η τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας της θητείας 2014-2019. Και προσωπικά ως Περιφερειακός Σύμβουλος, έφτασα στο τέλος ενός ταξιδιού πέντε χρόνων.

Αυτά τα πέντε χρόνια ήταν χρόνια, δύσκολα για τη χώρα μας και για την Περιφέρεια μας. Η οικονομική κρίση  που ταλάνισε τον τόπο μας για μια δεκαετία, οι λανθασμένες κεντρικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν από πολλές Κυβερνήσεις σε κεντρικό επίπεδο, αλλά και κάποιες λανθασμένες αντιλήψεις σε σημαντικά τμήματα της κοινωνίας, λειτούργησαν και συνεχίζουν ακόμη να λειτουργούν ως βαρίδια στον δρόμο της χώρας προς τον ευρωπαϊκό της εκσυγχρονισμό και την κανονικότητα.

Στα ασφυκτικά αυτά πλαίσια η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας, προσπάθησε να υπερβεί τις δυσκολίες της εποχής και να θέσει στόχους.

Σε πολλούς τομείς έγιναν σημαντικά βήματα. Ολοκληρώθηκαν και ξεκίνησαν έργα για προβλήματα που βάλτωναν για δεκαετίες. Έγιναν βήματα. Ασφαλώς σε άλλους τομείς υπήρξαν καθυστερήσεις. Έγιναν λάθη. Υπήρξαν αδυναμίες, χάθηκαν ευκαιρίες. Όμως τουλάχιστον το Περιφερειακό Συμβούλιο κατέκτησε ένα επίπεδο λειτουργίας με βασικά χαρακτηριστικά την συναίνεση και την συνεννόηση.

Ιδιαίτερα θέλω να αναφερθώ στον απερχόμενο Περιφερειάρχη και νέο Δήμαρχο Αθηναίων κ. Μπακογιάννη. Φέρνοντας στους ώμους τους ο Κώστας Μπακογιάννης ένα βαρύ όνομα, έπρεπε να αποδείξει και ο ίδιος, για την προσωπική του αξία και συμβολή.

Και σε μεγάλο βαθμό το απέδειξε σε όλες τις πρωτοβουλίες και τα έργα που έγιναν ή ξεκίνησαν στην Περιφέρεια και με την δική του συμβολή. Ασφαλώς έκανε λάθη και υπήρξαν αδυναμίες στην θητεία του και έχει τις προσωπικές του ευθύνες.

Όμως όσο μπορώ πιο αντικειμενικά μιλώντας, ο Κώστας Μπακογιάννης, συνέβαλλε όχι μόνο στην προώθηση λύσεων σε μια σειρά προβλήματα της Περιφέρειας, αλλά ο ρόλος του ήταν καταλυτικός θα έλεγα, στο επίπεδο της δημιουργίας ενός κλίματος συναίνεσης και συνεννόησης εντός του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Εύχομαι στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο και προσωπικά στον νέο Περιφερειάρχη κ.Σπανό, τον Φάνη όπως τον ξέρουμε όλοι, καλή συνέχεια και καλή επιτυχία στο έργο τους.

Είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσει στις καλύτερες παραδόσεις του δικού μας Περιφερειακού Συμβουλίου και με συναίνεση και συνεννόηση με τις άλλες παρατάξεις, θα συνεχίσουν το έργο και θα πάνε πιο πέρα την  Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε όφελος των πολιτών της.  

Το ταξίδι αυτό στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, έφτασε στο τέλος του. Με φουρτούνες και με περιόδους γαλήνης. Πάντα όμως δημιουργικά. Με γνώμονα να είμαι χρήσιμος και όχι ευχάριστος, κατέθεσα προτάσεις, επισήμανα ελλείψεις και αδυναμίες, εναντιώθηκα σε παθογένειες, συγκρούσθηκα πολλές φορές με πλειοψηφίες και μειοψηφίες.

Προσπάθησα να είμαι η φωνή της λογικής στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ορισμένες φορές οι θέσεις μου έγιναν και αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου και γι αυτό είμαι περήφανος.

Με κριτήριο το γενικό καλό της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και των πολιτών της, τοποθετήθηκα σε όλες τις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου και των Επιτροπών που συμμετείχα. Δεν φοβήθηκα να συγκρουσθώ με κατεστημένες αντιλήψεις και πελατειακές λογικές.

Σε όλες τις συνεδριάσεις ήμουν παρών, όπως είχα καθήκον και υποχρέωση απέναντι στους πολίτες που μας εξέλεξαν το 2014. Και σήμερα ολοκλήρωσα την θητεία μου. Οι συνάδελφοι μου στο ΠΣ και οι συμπολίτες μου θα αξιολογήσουν την δουλειά μου, με όσο πιο αντικειμενικά και αυστηρά κριτήρια γίνεται.

Αυτό το τέλος όμως, δεν είναι η προσωπική μου Ιθάκη, γιατί ποτέ στην ζωή μου δεν αναζήτησα κάποια Ιθάκη. Πάντα μου άρεσε το ταξίδι και κυρίως το ταξίδι της ίδιας της ζωής. Και έτσι θα συνεχίσω.

Ευχαριστώ από καρδιάς όλους τους Περιφερειακούς Συμβούλους για την συνεργασία μας αυτά τα πέντε χρόνια. Ευχαριστώ όλους τους φίλους και συνεργάτες που στάθηκαν δίπλα μου όλα αυτά τα χρόνια. Ευχαριστώ την οικογένεια μου για την ανοχή της και την στήριξη της.

Επιστροφή